שטיח

שטיח

שטיחים אמנם נועדו בראש ובראשונה למטרות פרקטיות – הפחתת רמת הרעש במרחבים השונים שבהם אנחנו שוהים ובידוד מקור – אבל עם השנים הם הפכו גם לפריט שיש לו חשיבות אסתטית, ובהתאם הבחירה בהם מושפעת גם מפרמטר זה.

בפרט אהובים עלינו שטיחים המיוצרים בעבודת יד, ושבהתאם מתאפיינים במראה ייחודי ושובה לב.

הסוגים השונים של שטיחים בעבודת יד

ברוב המקרים העיצוב של שטיח בעבודת יד מושפע מתרבויות עתיקות יומין ובפרט כאלה ששגשגו באזור מרכז אסיה – טורקמניסטן, קזחסטן, בוכרה, אפגניסטן, אוזבקיסטן, וגם איראן וסין הם מקורות מוצלחים מאוד לשכיות חמדה שיעטרו את הרצפות שלנו.

כדאי לדעת שלכל אזור שכזה מאפיינים ספציפיים: כשהמקור הוא איראן, עבודת היד כוללת מגוון רחב של צורות מכל הסוגים וצבעים שונים, חיבה עזה לפרחים ועוד מוטיב שמאפיין את התרבות האיראנית היא סיפור סיפורים שלמים באמצעות שטיחים.

גם בתרבות האוזבקית ישנה חיבה מובהקת לפרחים לצד העדפת צבעי אדמה ובפרט אלה היותר כהים, פריטים שמקורם באפגניסטן יציעו גווני אדום בוהקים וגם שלל צורות גאומטריות, ובאופן כללי האפשרויות האינסופיות כמעט מבטיחות לכל אחת ולכל אחת למצוא בדיוק את מה שמתאים לסלון שלו, לחדר כזה או אחר או למשרד.

איך לשמור על שטיחים בעבודת יד?

שטיח בעבודת יד הוא פריט יפהפה שרצוי מאוד כמובן לשמור עליו היטב, כך שניתן יהיה ליהנות מהאיכות והאסתטיקה לאורך שנים רבות – בדיוק כפי שבעבר פריטים אלה היו עוברים לאורך דורות רבים ומהווים את גאוות המשפחה.

חשוב מאוד לנקות אותם מיד אם נוצר עליהם לכלוך, וזאת באמצעות מגבון וכשהפעולה מתבצעת בעדינות מרבית. אחת לשבוע או שבועיים כדאי לנער אותם – גם כן בעדינות אבל גם באפקטיביות, ולהשלמת השימור האופטימלי נדרש ניקוי יבש פעם בשנה במקום מקצועי במיוחד.

שטיח לא חייב להיות מלבני

מגמה מובהקת נוספת היא הצורה: כשאנחנו חושבים על שטיח האסוציאציה הראשונה היא אולי מלבן, אבל כיום ישנם גם דגמים רבים שהם עגולים או אליפטיים, ועוד אופציה שכדאי להכיר היא דגמים שאין להם צורה גאומטרית מוגדרת והם פשוט מונחים להם במרחב באופן חופשי, כך שמדובר לא רק בתוספת יופי אלא גם בתוספת עניין מוצלחת מאוד וייחודית להפליא.

Leave a Reply